Voor zorgverleners

Hoe werkt EMDR?

 

Ben jij werkzaam in de zorg? Dan is de kans groot dat jij aanwezig bent geweest bij traumatische gebeurtenissen. 
Zoals een heftige bevalling of een reanimatie.
Door het begeleiden en meemaken van heftige situaties is het niet gek dat je een hier ook zelf last van hebt.
We noemen dit een secundair trauma. Dit kan leiden tot stress en angstklachten waardoor ook je werkplezier afneemt.

Je kunt je machteloos voelen, of schuldig en verantwoordelijk.
Meestal in de zorg zijn we gewend om direct weer door te gaan. Toch kan het zinvol zijn om kort stil te staan bij wat er gebeurd is. EMDR is dan een hele mooie techniek waarmee de emotionele lading van de gebeurtenis wordt weggehaald. Nuttig voor je cliënten / patiënten maar ook voor jou. Tenslotte ben jij ook gewoon mens! 

F.A.Q.

De therapeut zal vragen aan de gebeurtenis terug te denken, inclusief de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Eerst gebeurt dit om meer informatie over de traumatische beleving te verzamelen. Daarna wordt het verwerkings-proces opgestart. De therapeut zal vragen de gebeurtenis opnieuw voor de geest te halen. Maar nu gebeurt dit in combinatie met een afleidende stimulus. In veel gevallen is dat de hand van de therapeut of door een lampje die links en rechts worden aangeboden . Er wordt gewerkt met ‘sets’ (= series) stimuli. Na elke set wordt er even rust genomen. De therapeut zal de cliënt vragen wat er in gedachten naar boven komt. De EMDRprocedure brengt doorgaans een stroom van gedachten en beelden op gang, maar soms ook gevoelens en lichamelijke sensaties. Vaak verandert er wat. De cliënt wordt na elke set gevraagd zich te concentreren op de meest opvallende verandering, waarna er een nieuwe set volgt.

Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring, zoals een traumatische bevalling. Maar ook na een overval, een ongeluk of seksueel geweld.  EMDR werd meer dan 25 jaar geleden voor het eerst beschreven door de Amerikaans psychologe Francine Shapiro. In de jaren daarna werd deze procedure verder uitgewerkt en ontwikkeld tot een volwaardige en effectieve therapeutische methode.

EMDR wordt alleen vergoed als je hiervoor een verwijzing hebt van de huisarts en uitgevoerd wordt door een gecontracteerde psycholoog.  Het nadeel hiervan is dat dit ten koste gaat van je eigen risico en er vaak een wachtlijst is. 

EMDR behandelingen die ik uitvoer zijn voor eigen rekening. De kosten zijn 80 euro per gesprek. Er is geen wachtlijst. Omdat ik gespecialiseert ben op het gebied van EMDR voor zorgverleners kan je met je werkgever overleggen of  zij willen meebetalen zodat jij weer sterk aan het werk kunt! 

Het aantal sessies EMDR hangt af van het trauma en de klachten. Bij zorgverleners zien we vaak dat het gaat om een enkelvoudig trauma. Er is één gebeurtenis geweest waar nu nog klachten van zijn. Vaak zijn dan één of twee sessies genoeg. Vooraf aan de EMDR sessie hebben we een intake gesprek waarbij we kijken waar jij tegenaan loopt en of EMDR de beste methode is om jou verder te helpen.

EMDR wordt alleen door een zorgverzekering vergoed als dit uitgevoerd wordt door een psycholoog met verwijzing van de huisarts. Dit gaat dan wel af van het verplicht eigen risico.

Werk je in loondienst, dan kan je vragen of je werkgever de gesprekken wilt vergoeden.

Wil jij weten of EMDR ook voor jou geschitk is? Vraag dan hier vrijblijvend de informatie aan.