EMDR

Traumaverwerking voor cliënten – Leven zonder angst

Wat is EMDR?

Een bevalling, een miskraam, een huilbaby, heftige momenten in je zwangerschap.

Deze voorbeelden doen je misschien niet direct denken aan het woord trauma. Toch kunnen gebeurtenissen waarbij je veel emotionele lading voelt je ook nu nog klachten geven. Zo kan je snel overprikkeld zijn, angstig worden, nachtmerries hebben. Het kan er zelfs voor zorgen dat je niet meer zwanger durft te worden, omdat je nooit meer zo’n nare bevalling wilt meemaken.

EMDR is een techniek om de emotionele lading van nare gebeurtenissen af te halen. De plaatjes worden rustiger in je hoofd. Hierdoor neemt stress af.

Wij hebben hiervoor de EMDR opleiding gevolgd bij Arjenne Hoeksema, verloskundige en coach/trainer.

Video

Benieuwd hoe EMDR werkt? Bekijk dan het filmpje.

Veelgestelde vragen over emdr

Wat is EMDR?

Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring, zoals een traumatische bevalling. Maar ook na een overval, een ongeluk of seksueel geweld. EMDR werd meer dan 25 jaar geleden voor het eerst beschreven door de Amerikaans psychologe Francine Shapiro. In de jaren daarna werd deze procedure verder uitgewerkt en ontwikkeld tot een volwaardige en effectieve therapeutische methode.

Hoe gaat EMDR in zijn werk?

De therapeut zal vragen aan de gebeurtenis terug te denken, inclusief de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Eerst gebeurt dit om meer informatie over de traumatische beleving te verzamelen. Daarna wordt het verwerkings-proces opgestart. De therapeut zal vragen de gebeurtenis opnieuw voor de geest te halen. Maar nu gebeurt dit in combinatie met een afleidende stimulus. In veel gevallen is dat de hand van de therapeut of door een lampje die links en rechts worden aangeboden . Er wordt gewerkt met ‘sets’ (= series) stimuli. Na elke set wordt er even rust genomen. De therapeut zal de cliënt vragen wat er in gedachten naar boven komt. De EMDRprocedure brengt doorgaans een stroom van gedachten en beelden op gang, maar soms ook gevoelens en lichamelijke sensaties. Vaak verandert er wat. De cliënt wordt na elke set gevraagd zich te concentreren op de meest opvallende verandering, waarna er een nieuwe set volgt.

Wat zijn de te verwachten effecten?

De sets zullen er langzamerhand toe leiden dat de herinnering haar kracht en emotionele lading verliest. Het wordt dus steeds gemakkelijker aan de oorspronkelijke gebeurtenis terug te denken. In veel gevallen veranderen ook de herinneringsbeelden zelf en worden ze bijvoorbeeld waziger of kleiner. Maar het kan ook zijn dat minder onprettige aspecten van dezelfde situatie naar voren komen. Een andere mogelijkheid is dat er spontaan nieuwe gedachten of inzichten ontstaan die een andere, minder bedreigende, betekenis aan de gebeurtenis geven. Deze effecten dragen ertoe bij dat de schokkende ervaring steeds meer een plek krijgt.

Waar kan EMDR nog meer voor worden toegepast?
Er is steeds meer bewijs dat emotioneel beladen herinneringen en beelden ook een belangrijke rol spelen bij andere klachten zoals chronische pijn, depressie, eetstoornissen, verslavingen en psychose. Om deze reden wordt EMDR bij deze problemen en stoornissen steeds vaker toegepast, meestal als onderdeel van een breder behandelplan.

In onze praktijk zetten we EMDR bijvoorbeeld in na HG-zwangerschappen ( extreme zwangerschapsmisselijkheid), heftige ervaringen met een huilbaby, een heftig fertiliteitstraject, een traumatische bevalling, of heftige momenten in de kraamweek.

EMDR kan ook vooraf worden toegepast bij angst voor de bevalling. Voor het brein maakt het niet veel uit of de situatie in het verleden of in de toekomst ligt. Door middel van flashforward kan je ook rustiger naar een toekomstplaatje kijken. Zoals een heftige bevalling of IVF behandeling.

Wat zijn de kosten van EMDR?
EMDR wordt alleen vergoed als je hiervoor een verwijzing hebt van de huisarts en uitgevoerd wordt door een gecontracteerde psycholoog. Het nadeel hiervan is dat dit ten koste gaat van je eigen risico en er vaak een wachtlijst is.

EMDR behandelingen die wij uitvoeren zijn voor eigen rekening. De kosten zijn 85 euro per gesprek. Er is geen wachtlijst. Omdat wij gespecialiseerd zijn op het gebied van zwangerschap, bevalling en trauma kan je de verzekering vragen voor een coulance mogelijkheid. Op verzoek kan ik je hier een voorbeeldbrief van sturen.

Hoeveel afspraken zijn er nodig?
Bij een intake gesprek brengen we in kaart of EMDR voor jouw situatie de beste methode is. Je krijgt uitleg over de methode. Bij een volgende afspraak vind dan de EMDR behandeling plaats. Omdat het vaak gaat om enkelvoudige trauma’s (1 gebeurtenis) zijn vaak 1 of 2 afspraken voldoende. Na het afronden van de EMDR vindt een aantal weken later nog een evaluatiegesprek plaats, om te zien of de behandeling kan worden afgerond.

Ervaringen

‘Ik ben enorm blij dat EMDR heb gedaan na mijn heftige bevalling. Ik heb het echt een plekje kunnen geven en kijk er heel anders terug op de gebeurtenis. Ik verwijt mezelf niks meer, maar kan zien dat ik toen juist enorm krachtig was. Eerst liep de situatie meerdere malen door m’n hoofd, dat heb ik nu gelukkig niet meer. Want dan koste veel energie.’

Anne

Moeder van een zoontje

Chat openen
1
Waar kunnen we je mee helpen?
Waar kunnen we je mee helpen?