Voor cliënten

Leven zonder
angst & Trauma

Op deze pagina lees je meer over EMDR

Wat is EMDR?

Een bevalling, een miskraam, een huilbaby,  heftige momenten in je zwangerschap.
Deze voorbeelden doen je misschien niet direct denken aan het woord trauma. Toch kunnen gebeurtenissen waarbij je veel emotionele lading voelt  je ook nu nog klachten geven. 
Zo kan je snel overprikkeld zijn, angstig worden, nachtmerries hebben. Het kan er zelfs voor zorgen dat je niet meer zwanger durft te worden, omdat je nooit meer zo’n nare bevalling wilt meemaken.
EMDR is een techniek om de emotionele lading van nare gebeurtenissen af te halen.
De plaatjes worden rustiger in je hoofd. Hierdoor neemt stress af.  
Wij hebben hiervoor de EMDR opleiding gevolgd bij Arjenne Hoeksema, verloskundige en coach/trainer.
Benieuwd hoe EMDR werkt?  Bekijk dan het filmpje.

Veel gestelde vragen over EMDR

Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring, zoals een traumatische bevalling. Maar ook na een overval, een ongeluk of seksueel geweld.  EMDR werd meer dan 25 jaar geleden voor het eerst beschreven door de Amerikaans psychologe Francine Shapiro. In de jaren daarna werd deze procedure verder uitgewerkt en ontwikkeld tot een volwaardige en effectieve therapeutische methode.

De therapeut zal vragen aan de gebeurtenis terug te denken, inclusief de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Eerst gebeurt dit om meer informatie over de traumatische beleving te verzamelen. Daarna wordt het verwerkings-proces opgestart. De therapeut zal vragen de gebeurtenis opnieuw voor de geest te halen. Maar nu gebeurt dit in combinatie met een afleidende stimulus. In veel gevallen is dat de hand van de therapeut of door een lampje die links en rechts worden aangeboden . Er wordt gewerkt met ‘sets’ (= series) stimuli. Na elke set wordt er even rust genomen. De therapeut zal de cliënt vragen wat er in gedachten naar boven komt. De EMDRprocedure brengt doorgaans een stroom van gedachten en beelden op gang, maar soms ook gevoelens en lichamelijke sensaties. Vaak verandert er wat. De cliënt wordt na elke set gevraagd zich te concentreren op de meest opvallende verandering, waarna er een nieuwe set volgt.

De sets zullen er langzamerhand toe leiden dat de herinnering haar kracht en emotionele lading verliest. Het wordt dus steeds gemakkelijker aan de oorspronkelijke gebeurtenis terug te denken. In veel gevallen veranderen ook de herinneringsbeelden zelf en worden ze bijvoorbeeld waziger of kleiner. Maar het kan ook zijn dat minder onprettige aspecten van dezelfde situatie naar voren komen. Een andere mogelijkheid is dat er spontaan nieuwe gedachten of inzichten ontstaan die een andere, minder bedreigende, betekenis aan de gebeurtenis geven. Deze effecten dragen ertoe bij dat de schokkende ervaring steeds meer een plek krijgt.

Er is steeds meer bewijs dat emotioneel beladen herinneringen en beelden ook een belangrijke rol spelen bij andere klachten zoals chronische pijn, depressie, eetstoornissen, verslavingen en psychose. Om deze reden wordt EMDR bij deze problemen en stoornissen steeds vaker toegepast, meestal als onderdeel van een breder behandelplan.

In onze  praktijk zetten we EMDR bijvoorbeeld in na HG-zwangerschappen ( extreme zwangerschapsmisselijkheid), heftige ervaringen met een huilbaby, een heftig fertiliteitstraject, een traumatische bevalling, of heftige momenten in de kraamweek.

EMDR kan ook vooraf worden toegepast bij angst voor de bevalling. Voor het brein maakt het niet veel uit of de situatie in het verleden of in de toekomst ligt. Door middel van flashforward kan je ook rustiger naar een toekomstplaatje kijken. Zoals een heftige bevalling of IVF behandeling.

EMDR wordt alleen vergoed als je hiervoor een verwijzing hebt van de huisarts en uitgevoerd wordt door een gecontracteerde psycholoog.  Het nadeel hiervan is dat dit ten koste gaat van je eigen risico en er vaak een wachtlijst is. 

EMDR behandelingen die wij uitvoeren zijn voor eigen rekening. De kosten zijn 85 euro per gesprek. Er is geen wachtlijst. Omdat wij gespecialiseerd zijn op het gebied van zwangerschap, bevalling en trauma kan je  de verzekering vragen voor een coulance mogelijkheid. Op verzoek kan ik je hier een voorbeeldbrief van sturen.

 

Bij een intake gesprek brengen we in kaart of EMDR voor jouw situatie de beste methode is. Je krijgt uitleg over de methode. Bij een volgende afspraak vind dan de EMDR behandeling plaats. Omdat het vaak gaat om enkelvoudige trauma’s (1 gebeurtenis) zijn vaak 1 of 2 afspraken voldoende. Na het afronden van de EMDR vindt een aantal weken later nog een evaluatiegesprek plaats, om te zien of de behandeling kan worden afgerond. 

Ervaringen

Ik ben enorm blij dat EMDR heb gedaan na mijn heftige bevalling. Ik heb het echt een plekje kunnen geven en kijk er heel anders terug op de gebeurtenis. Ik verwijt mezelf niks meer, maar kan zien dat ik toen juist enorm krachtig was. Eerst liep de situatie meerdere malen door m'n hoofd, dat heb ik nu gelukkig niet meer. Want dan koste veel energie.
Anne
Moeder van een zoontje
2,5 jaar geleden is mijn zoontje geboren, dit was een erg heftige periode waarin ik anderhalf jaar lang me erg verdrietig , angstig en sober heb gevoeld. Mijn man kreeg steeds meer de wens om te proberen weer zwanger te worden, daar waar ik niet meer durfde/wilde/ of ik het wel aankon het niet zag zitten, me zoontje die een gezond, vrolijk en liefdevol mannetje is heeft me toch over de streep doen halen. Eenmaal gelijk zwanger niet rekening mee gehouden omdat de eerste niet zo snel en makkelijk ging, was het nu toch een feit ik ben weer zwanger! Gelijk sloeg de angst en onzekerheid weer toe en het gevoel en besef dat ik me nooit meer zo wil voelen als toen, voor mijn kind, man en natuurlijk voor mezelf niet, ben ik op advies van de verloskundige bij Vivian terecht gekomen. Een warme open toegankelijke vrouw waar ik me gelijk welkom voelde, Na 2 gesprekken te hebben gehad met Vivian, zijn we begonnen om eerst mijn bevalling te verwerken door middel van EDMR waarbij ik terug moest naar het meeste heftige moment van mijn bevalling. Vivian stelde mij vragen en gaf opdracht waar ik aan moest denken en dat 30 sec vast te houden, Door middel van met mijn ogen snel knipperde lampjes te volgen, en mijn hersenen hard aan het werk te zetten, om dit moment met alle andere heftige momenten van mijn bevalling te verwerken. Er kwamen enorm veel emoties los vooral veel verdriet en pijn wat er nog diep zat. De sessie duurde 45 minuten na die 45 minuten vroeg Vivian mij hoe heftig het gevoel er nog was en ik merkte dat ik me er heel rustig onder voelde. Dat was fijn dat het doel gehaald was. Vivian was tijdens de sessie erg professioneel en bleef goed in haar rol. Na de tijd gaf ze me complimenten en vond ze me een sterke vrouw die trots op zichzelf mag zijn. Op weg naar huis fietsend door de regen voelde ik een enorme opluchting. Nu 4 weken verder voel ik me zo rustig in mijn hoofd en zo relax dat ik dat stuk nu eindelijk heb kunnen afsluiten naar 2,5 jaar! Had ik dit maar eerder gedaan.
Marja
Zwanger van haar 2e kindje